Καλώς ήρθατε στο blog του Λουτροχωρίου! Βοηθήστε όλοι σε αυτή την προσπάθεια και διαδώστε το blog του χωριού μας! Στείλτε τις απόψεις, τα νέα σας και κάντε τα σχόλιά σας!

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

Λουτροχώρι:Αληθινό δώρο της φύσης (ΕΘΝΟΣ)

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ»,
όπως θα μπορούσε να είχε κάλλιστα εκτυπωθεί.
(Σημείώνεται ότι η συγκεκριμένη εικόνα είναι
μια εικαστική επεξεργασία του Στάθη Παπαδ.
και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
)
Η εκ των δημοφιλέστερων καθημερινών εφημερίδων της χώρας, το θρυλικό «ΕΘΝΟΣ», μέσα από τις σελίδες του ένθετου «Ταξίδια», κάνει ένα αφιέρωμα στην Μακεδονία και την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα. Αρχικά στις 3 Δεκεμβρίου με την Δυτική Πέλλα και συγκεκριμένα με τις περιοχές Έδεσσας και Βεγορίτιδας και με τίτλο θέματος «Έδεσσα: Η δύναμη του νερού». Στη συνέχεια στις 6 του Δεκέμβρη με την Βόρεια Πέλλα και την ευρύτερη περιοχή της Αλμωπίας και με τίτλο θέματος «Αριδαία: Η χώρα των θρύλων». Και συνεχίζεται σήμερα 13 Δεκεμβρίου 2012, σε Ανατολική Πέλλα και Σκύδρα και με τίτλο θέματος «Γιαννιτσά-Σκύδρα: Το κέντρο του κόσμου».

Στο σημερινό αφιέρωμα του ένθετου της εφημερίδος «Γιαννιτσά-Σκύδρα: Το κέντρο του κόσμου» αναφέρει χαρακτηριστικά...

..."Συνεχίζοντας προς τα δυτικά και την περιοχή της Σκύδρας, την «πόλη των τρένων» όπως την έχουν αποκαλέσει, νιώθεις να σε προσελκύει η ομορφιά της αρμονίας ανθρώπου και φύσης στα Πλατανάκια της Καλής, η άνεση και οι -σπάνιοι για ελληνική πόλη- φαρδιοί δρόμοι της πόλης της Σκύδρας με τον ιστορικό σιδηροδρομικό σταθμό, η απλότητα και η φιλικότητα των ανθρώπων της Κρύας Βρύσης, οι θαυματουργές ιδιότητες των ιαματικών νερών στο Λουτροχώρι, η αίσθηση γαλήνης στο άλσος της Αγίας Παρασκευής στην Πετριά! Η Πελλαία γη, από τη Σκύδρα μέχρι τα Γιαννιτσά και την αρχαία Πέλλα, υπόσχεται σε κάθε γωνιά της να σου αποκαλύπτει καινούργιες, άγνωστες χάρες!"...

Ακόμη πιο συγκεκριμένα όμως, στη δεύτερη ενότητα του σημερινού αφιερώματος, μας περιγράφει τις ομορφιές της Σκύδρας σε 5 επι μέρους θέματα. Το 3ο επί μέρους θέμα είναι αφιερωμένο στο χωριό μας με τίτλο «Λουτροχώρι: Αληθινό δώρο της φύσης».

Δείτε παρακάτω όλο το άρθρο και τις σχετικές φωτογραφίες...

«Λουτροχώρι: Αληθινό δώρο της φύσης»
Η πισίνα του Παπα-Γιάννη,
με τα ιαματικά νερά Λουτροχωρίου.
Είναι ένα από πιο καλά «φυλαγμένα μυστικά» της Σκύδρας, αν κι οι ντόπιοι κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους για να το διαδώσουν σε όλον τον κόσμο. Τα ιαματικά νερά Λουτροχωρίου, μια αληθινή πηγή ζωής και ευεξίας, μπορεί να περιμένουν ακόμη την επίσημη οργάνωσή τους, μέχρι τότε ωστόσο ξανανιώνουν και αναζωογονούν τον κάθε επισκέπτη...

Το όνομά του σε προϊδεάζει: Λουτροχώρι. Μόλις 9 χλμ. νότια της Σκύδρας, αυτό το μικρό χωριό των περίπου 500 κατοίκων έχει να υπερηφανεύεται πως κατέχει το μυστικό της ευεξίας! Δεν είναι κάποια επιστημονική ανακάλυψη μέσα από σωλήνες εργαστηρίου και πειράματα· το αντίθετο. Είναι ένα αληθινό δώρο της φύσης, που ωστόσο περιμένει ακόμα την πρωτοβουλία του ανθρώπου για να αξιοποιηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό, έτσι όπως πρέπει και έτσι όπως του αξίζει. Το Λουτροχώρι δεν είναι Πόζαρ.

Η τεχνητή λίμνη. Ακολουθώντας τον χωματόδρομο
που ξεκινά λίγες δεκάδες μέτρα μακριά από την
πλατεία του Λουτροχωρίου, θα φτάσεις σε μια μικρή,
τεχνητή λιμνούλα,που μοιάζει κάπως παράταιρη
μέσα στο τοπίο, μα ταυτόχρονα και τόσο όμορφη!
Την έφτιαξαν οι ντόπιοι για να εξυπηρετούν τις
αρδευτικές ανάγκες των καλλιεργειών τους, σε
κάποιο σημείο στην επιφάνειά της μάλιστα θα δεις
και κάποιες από τις βαλβίδες που ρυθμίζουν τη
στάθμη των υδάτων. Στο μέσον της σύντομης
διαδρομής προς τη λιμνούλα, πάνω ακριβώς από
το Λουτροχώρι, υπάρχει και ένας πευκώνας που
όταν το επιτρέπει ο καιρός γίνεται σημείο εξορμήσεων
από ντόπιους και μη.
Τα ιαματικά νερά εδώ, παρότι τρέχουν το ίδιο γάργαρα και ευεργετικά εδώ και εκατοντάδες χρόνια (υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες ακόμη και από την αρχαιότητα), δεν «περικλείονται» από οργανωμένες εγκαταστάσεις, λουτήρες, πισίνες και καταρράκτες. Το Πόζαρ είναι Πόζαρ και το Λουτροχώρι είναι Λουτροχώρι. Καθώς λοιπόν κανείς ποτέ από το επίσημο κράτος δεν ενδιαφέρθηκε ουσιαστικά για την αξιοποίηση των νερών, οι ιαματικές πηγές βρίσκονται σήμερα μέσα στην ιδιοκτησία ενός Ιερέα, του Σεβάσμιου Παπα-Γιάννη. Κι εκείνος, αναλαμβάνοντας έναν ρόλο που άλλοι θα έπρεπε να οργανώσουν, φροντίζει με προσωπικό κόπο και κόστος να διατηρεί ανοιχτά τα λουτρά, χειμώνα-καλοκαίρι, και να δέχεται όλους όσοι έρχονται εδώ για να αφεθούν στην ιαματική δράση των νερών. Οταν φτάσεις στην κεντρική πλατεία του χωριού, ρώτησε για το σπίτι του παπαΓιάννη, και οι κάτοικοι θα σου το δείξουν. Εκεί θα βρεις τα περίφημα λουτρά.

Άποψη από τον όμορφο
πευκώνα του Λουτροχωρίου.
Ουσιαστικά, λοιπόν, πρόκειται για μια μεγάλη πισίνα, όπου το νερό των πηγών ρέει ασταμάτητα, 24 ώρες το 24ωρο. Τα νερά αναβλύζουν σε σταθερή θερμοκρασία 24° C και οι ειδικοί τα έχουν χαρακτηρίσει μέτρια προς ψυχρά-ολιγομεταλλικά υποτονικά. Είναι κατάλληλα για παθήσεις του πεπτικού, του αναπνευστικού και του μυοσκελετικού συστήματος, καθώς επίσης και για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, εκφυλιστικές εκβάσεις τραυμάτων και δερματικές παθήσεις (εκζέματα).

Η ανάλυση των νερών έχει δείξει πως περιέχουν διαλυμένα μεταλλικά συστατικά όπως νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, ράδιο, σίδηρο, ιώδιο, φώσφορο και θείο, καθώς και αέρια όπως διοξείδιο του άνθρακα, υδρόθειο, άζωτο, οξυγόνο και υδρογόνο. Αυτό, ωστόσο, που θα διαπιστώνεις αμέσως, πριν ακόμη μπεις στον χώρο των λουτρών, είναι εκείνη η χαρακτηριστική μυρωδιά από θειάφι, έντονη ακόμη και στην πλατεία του χωριού. Εκεί υπάρχει μια πέτρινη βρύση από την οποία επίσης αναβλύζει νερό από τις ιαματικές πηγές, πολλοί μάλιστα είναι εκείνοι που γεμίζουν το μπουκάλι τους από τη βρύση της πλατείας, μια και το νερό θεωρείται κατάλληλο και για ποσιθεραπεία.

Αν τώρα όλες αυτές οι αναλύσεις για τη σύσταση των νερών δεν σου λένε και πολλά, αρκεί να ακούσεις τις μαρτυρίες των ντόπιων για να πειστείς: «μπαίνεις μέσα στην πισίνα με νεύρα, αγχωμένος και στρεσαρισμένος... και σε είκοσι λεπτά νιώθεις άλλος άνθρωπος!» Αλλοι θα σου πουν για περιπτώσεις ανθρώπων από το εξωτερικό, που ήρθαν και βρήκαν θεραπεία εδώ.
Δεν αξίζει λοιπόν να δοκιμάσεις κι εσύ;

( Σύνδεσμος άρθρου: ethnos.gr  Κείμενο: Γιάννης Μαντάς - Φωτογραφίες: Γιάννης Σεφέρος )

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας 
τόνισε σε συνέντευξη στο «ΕΘΝΟΣ», 
ότι το Λουτροχώρι είναι αξιόλογη
θερμαλιστική πηγή με ιαματικές ιδιότητες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες του αφιερώματος στην Πέλλα, την Πατρίδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του μεγαλύτερου Eλληνα όλων των εποχών. Tο ένθετο «Ταξίδια» της εφημερίδος «ΕΘΝΟΣ» φιλοξένησε και ειδική συνέντευξη του πρώτου πολίτη της Περιφερειακής Ενότητας, του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη, ο οποίος τόνισε ότι «Η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και ο εξωστρεφής προσανατολισμός αποτελεί κεντρικό ζητούμενο για την Πέλλα» και σημείωσε ότι «Η Πέλλα διαθέτει επίσης αξιόλογες θερμαλιστικές πηγές με ιαματικές ιδιότητες (π.χ. Λουτρά Λουτρακίου, Λουτροχώρι)».