Καλώς ήρθατε στο blog του Λουτροχωρίου! Βοηθήστε όλοι σε αυτή την προσπάθεια και διαδώστε το blog του χωριού μας! Στείλτε τις απόψεις, τα νέα σας και κάντε τα σχόλιά σας!

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μωμοέρια Κομνηνών στο Λουτροχώρι, εν έτει 1998

Ιστορικές αναδρομές στο παρελθόν. Γράφει ο Στάθης Δ. Παπαδόπουλος.¹
... για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθάινουν οι νεότεροι
 

Ήτανε 28η Μάη 1998 και στο χωριό είχαμε την παραμονή του εορτασμού της Πανύγηρις, του Παρεκκλησίου της Αναλήψεως του Σωτήρος, στην πλατεία του χωριού.

Γυρίζουμε δηλαδή τον χρόνο σχεδόν δεκαπέντε (15) ολόκληρα χρόνια πίσω και στο ποντιακό λαϊκό δρώμενο (που είναι γνωστό στην καθομιλουμένη νεοελληνική ως "Μωμόγεροι", στην ποντιακή διάλεκτο ως "Μωμόεροι" ή ) "Μωμοέρια", των Κομνηνών Πτολεμαΐδας.

Οι Μωμόγεροι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα που τους είχε αποστείλει ο νεοσύστατος τότε, Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος "To Κάρς" Λουτροχωρίου, για συμμετοχή στις πολιτιστικές του εκδηλώσεις κι έδωσαν μια ξεχωριστή νότα στο εορταστικό κλίμα της ημέρας, κερδίζοντας ουκ ολίγες φορές το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που έδειχνε κατενθουσιασμένο.

Κι επειδή "τα πολλά λόγια είναι φτώχεια", όπως αναφέρει και η σοφή ρήση του λαού μας, την οποία σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές στη ζωή μας. Σας παραθέτουμε παρακάτω δύο βίντεο, από το ποντιακό δρώμενο Μωμοέρια στο Λουτροχώρι, προ δεκαπενταετίας...



_______________________________________________________________________
¹ Οι ιστορικές αναδρομές στο παρελθόν, θα είναι πλέον μια ειδική ενότητα στο ιστολόγιο μας.